STRAY PETS

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ήδη από το 2014 εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης - περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς βάσει του άρθρου 9 του νόμου 4039 (ΦΕΚ 15/Α΄/2-02-2012).

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση, η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων και αφετέρου η ευζωία τους.

Για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, ο Δήμος Ηγουμενίτσας συνεργάζεται με φιλοζωικά σωματεία, ενώ στο έργο του συνδράμουν με την αρωγή του Δήμου και οι εθελοντές φιλόζωοι πολίτες.

Θέτοντας τις βάσεις μιας πιο πολιτισμένης αντιμετώπισης των «άστεγων» ζώων ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει τοποθετήσει ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα σε διάφορα σημεία του, η επιλογή των οποίων έγινε σε συνεννόηση με φιλόζωους πολίτες, ώστε τα αδέσποτα ζώα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε σταθερά σημεία παροχής τροφής και νερού.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα όρια του Δήμου μας, του οποίου η κατασκευή μόλις ολοκληρωθεί, θα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να το στελεχώσει (ένας κτηνίατρος, άτομο έμπειρο στο χειρισμό ζώων, διοικητικό προσωπικό κλπ). 

Θεωρώντας σημαντική τη συνεργασία με τους συνδημότες του, ο Δήμος επιδιώκει την ενημέρωση και καλλιέργεια συνείδησης, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων καθώς και την προώθηση της υιοθεσίας τους από ανθρώπους.

Υιοθετήστε ένα Αδέσποτο!

Όλα τα αδέσποτα ζώα που εντάσσονται στο πρόγραμμα στείρωσης και γενικότερης κτηνιατρικής φροντίδας του Δήμου Ηγουμενίτσας διατίθενται για υιοθεσία.

Η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου είναι εύκολη και γρήγορη. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με μια δήλωση υιοθεσίας ζώου επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζώο.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας διατηρεί πάντα το δικαίωμα επικοινωνίας και ενημέρωσης για τις συνθήκες διαβίωσης του υιοθετημένου ζώου.

Στο μέλλον οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ζώο που θα τους κρατήσει συντροφιά μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου. Προς το παρόν μπορούν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους στο τηλ.: 2665361233 ή στο e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ώστε να τους αποσταλούν φωτογραφίες και λεπτομέρειες για τα διαθέσιμα προς υιοθεσία ζώα συντροφιάς. Στην περίπτωση που κάποιος δημότης μας δεν έχει την δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο μπορεί να προσέλθει στο Γραφείο Στήριξης του Πρωτογενούς Τομέα στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας, κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.

Τα αδέσποτα ζώα που προωθούνται για υιοθεσία είναι απολύτως υγιή, όπως έχει διαπιστωθεί από ιατρική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις.

Όσοι ενδιαφέρονται να δώσουν μια ευκαιρία ζωής υιοθετώντας ένα ζώο, μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2665361233.

Εκστρατείες ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης

Από τον Δήμο Ηγουμενίτσας επιδιώκεται η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων - γιατί «δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής» - καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

Παράλληλα ο Δήμος υποστηρίζει τη διεξαγωγή ενημερώσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες με κύριο στόχο την καλλιέργεια σωστής φιλοζωικής συνείδησης.

Ωστόσο ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός όσων εγκαταλείπονται στα διοικητικά όρια του Δήμου μας δυσχεραίνουν τη λειτουργία του προγράμματος. Ο κοινός στόχος για την προστασία και την ευζωία τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων κάνει την προσπάθεια συλλογική και με την αρωγή του Δήμου Ηγουμενίτσας μπορεί κάθε δημότης να συμβάλλει ενεργά μέσω της εθελοντικής του δράσης.

Για το λόγο αυτό, η συνεργασία των συνδημοτών μας για τη σωστή διαχείριση αδέσποτων ζώων είναι σημαντική.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Βάσει του άρθρου 9 του νόμου 4039 (ΦΕΚ 15/Α΄/2-02-2012) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 46 του νόμου 4235 (ΦΕΚ 32/Α΄/11-02-2014), οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς της περιοχής τους.

Για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης και περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς ο Δήμος Ηγουμενίτσας από το 2012 συνάπτει συμβάσεις παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών με ιδιώτες κτηνιάτρους, καθώς δεν διαθέτει μόνιμο υπάλληλο με την ειδικότητα του κτηνιάτρου, ενώ στο έργο του συνδράμουν και τα φιλοζωικά σωματεία του νομού Θεσπρωτίας.

Έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν.4039/2012 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 46 του ν.4235/2014:

 1. Η Επιτροπή Παρακολούθησης Προγράμματος για τα αδέσποτα «Απόφαση Δημάρχου 42/19-01-2015».
 2. Η Επιστημονική Επιτροπή, η οποία αποφασίζει σε περίπτωση διαφωνίας της ανωτέρω επιτροπής για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας «Απόφαση Δημάρχου 1176/29-07-2015».

Εξάλλου για τις ανάγκες του ανωτέρω προγράμματος πρόκειται σύντομα να προκηρύξει εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνεργείο περισυλλογής, του οποίου το έργο αυτή την στιγμή διεκπεραιώνουν τα φιλοζωικά σωματεία και οι εθελοντές φιλόζωοι με ίδια μέσα.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα όρια του δήμου μας και συγκεκριμένα:

 • Την 15η Φεβρουαρίου του 2016 λήφθηκε η με αριθ. 53/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας με θέμα «Έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας διαδημοτικού κυνοκομείου στα όρια του Δήμου Ηγουμενίτσας».
 • Την 1η Αυγούστου του 2016 λήφθηκε η με αριθ. 237/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας με θέμα «Εισήγηση της Ε.Π.Ζ. σχετικά με τον Κανονισμό Λειτουργίας Διαδημοτικού Καταφυγίου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Δήμων Ηγουμενίτσας-Σουλίου-Φιλιατών».
 • Την 13η Νοεμβρίου του 2017 λήφθηκε η με αριθ. 298/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας με θέμα «Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με τους δήμους Σουλίου και Φιλιατών για τη λειτουργία Διαδημοτικού Καταφυγίου».
 • Την 24η Απριλίου του 2018 ο Δήμος Ηγουμενίτσας διακήρυξε ανοικτή διαδικασία μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Ηγουμενίτσας».
 • Την 29η Μαΐου του 2018 αναδείχθηκε ο ανάδοχος του έργου «Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Ηγουμενίτσας» έπειτα από την αξιολόγηση των φακέλων δικαιολογητικών συμμετοχής και οικονομικών προσφορών από την Επιτροπή Διαγωνισμού (Ε.Δ.).
 • Την 11η Ιουνίου του 2018 λήφθηκε η με αριθ. 152/2018 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Ηγουμενίτσας περί έγκρισης του πρακτικού Ι της Επιτροπής Διενέργειας του ανοιχτού διαγωνισμού του έργου «Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Ηγουμενίτσας».

Όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του καταφυγίου θα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να το στελεχώσει (ένας κτηνίατρος, άτομο έμπειρο στο χειρισμό ζώων, διοικητικό προσωπικό κλπ).

Από τον Δήμο Ηγουμενίτσας για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων δαπανήθηκαν:

 • το 2016, 13.597€
 • το 2017, 38.083€
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ήδη από το 2014 εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης - περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο προς το παρόν αφορά τη μεταφορά τους από φιλόζωους πολίτες ή φιλοζωικά σωματεία σε συνεργαζόμενο κτηνιατρείο όπου γίνεται η εξέταση, ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση και η στείρωσή τους. Στη συνέχεια σημαίνονται ηλεκτρονικά και επανατοποθετούνται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:

 • Περισυλλογή
 • Καταγραφή
 • Σήμανση
 • Κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας
 • Αποπαρασίτωση
 • Στείρωση
 • Εμβολιασμός
 • Υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων στο περιβάλλον
 • Ενημέρωση των πολιτών

Διευκρινίζεται ότι ο τρόπος σήμανσης δεν είναι επιβλαβής και δεν ενοχλεί τα ζώα. Όλα τα στοιχεία που αφορούν στο κάθε ενταγμένο στο πρόγραμμα ζώο (φωτογραφία, αύξων αριθμός καταγραφής, αριθμός microchip, ιατρικό ιστορικό κλπ) βρίσκονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που διαχειρίζεται ο συνεργαζόμενος με τον δήμο κτηνίατρος.

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση, η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους και αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα του Δήμου, η εξασφάλιση τροφής/νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Για την επίβλεψη και την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, ο Δήμος Ηγουμενίτσας συνεργάζεται με φιλοζωικά σωματεία, ενώ στο έργο του συνδράμουν και οι εθελοντές φιλόζωοι πολίτες.

Παράλληλα ο Δήμος έχει τοποθετήσει ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα σε διάφορα σημεία του Δήμου. Η επιλογή των σημείων έγινε σε συνεννόηση με φιλόζωους πολίτες, ώστε, ιδίως στην περίοδο του καλοκαιριού και των διακοπών, τα ζώα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε σταθερά σημεία παροχής τροφής και νερού.

Με αυτό το πρόγραμμα θέτουμε τις βάσεις μιας πιο πολιτισμένης αντιμετώπισης των «άστεγων» ζώων.

Παράλληλα επιδιώκεται η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων - γιατί «δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής» - καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

Ωστόσο ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός όσων εγκαταλείπονται στα διοικητικά όρια του Δήμου μας δυσχεραίνουν τη λειτουργία του προγράμματος. Ο κοινός στόχος για την προστασία και την ευζωία τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων κάνει την προσπάθεια συλλογική και με την αρωγή του Δήμου Ηγουμενίτσας μπορεί κάθε δημότης να συμβάλλει ενεργά μέσω της εθελοντικής του δράσης.

Για το λόγο αυτό, η συνεργασία των συνδημοτών μας για τη σωστή διαχείριση αδέσποτων ζώων είναι σημαντική.

Τέλος υπενθυμίζεται προς ενημέρωση όλων, ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς προστατεύονται από το Νόμο 4039/2012 και οι δράστες ζωοκτονίας ή κακοποίησής τους τιμωρούνται με υψηλό χρηματικό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Από το 2012 οι Δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς κατ' εφαρμογή της κάτωθι νομοθεσίας:

 • Νόμος 4039/2012 (ΦΕΚ 15/Α΄/2-02-2012) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».
 • Άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 (ΦΕΚ 32/Α΄/11-02-2014) «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
 • Υπουργική Απόφαση Αριθ. 1714/75275 (ΦΕΚ 1489/Β’/16-07-2015) «Διαδικασία παραχώρησης και απαιτούμενες προδιαγραφές των χώρων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που παραχωρούνται σε εθελοντές κτηνιάτρους, για την πραγματοποίηση στειρώσεων, σήμανσης και καταγραφής αδέσποτων ζώων συντροφιάς».
 • Υπουργική Απόφαση Αριθ. 1697/74031 (ΦΕΚ 1544/Β΄/22-07-2015) «Διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων που χρησιμοποιούν την διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους».
 • Άρθρο 44 του νόμου 4384/2016 (ΦΕΚ 78/Α΄/26-04-2016) «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις».
 • Άρθρο 54 «Τροποποίηση διαδικασίας επιβολής και είσπραξης προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012» του νόμου 4483/2017 (ΦΕΚ 107/Α΄/31-07-2017) «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις.
 • Υπουργική Απόφαση Αριθ. 1915/90550 (ΦΕΚ 3114/Β΄/8-09-2015) «Καθορισμός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χρηματοδότησης Δήμων και Συνδέσμων Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης τους για το έτος 2017».
Copyright © 2018 Δήμος Ηγουμενίτσας, All rights reserved. Plantech